Bouillabaisse a la Bries

Voorbereiding

Recept Bouillabaise Bries NoordwijkHak de visgraten in iets kleinere stukken, schil de winterpeen en snijdt deze in grove stukken. Snijdt ook de prei, ui, tomaat, sinaasappel en de knoflook in grove stukken. Pel voor de garnituur de gamba’s en verwijder de darmkanalen, snijdt de diverse soorten vis zonder graten in stukken van 3 bij 3 centimeter, en spoel in ruim stromend koud water de schelpdieren, om het meeste zand eraf te halen.

Final Touch

Bak in een grote diepe kookpan de visgraten in een beetje olie licht aan. Voeg de rest van de ingrediënten voor de bouillon toe, behalve de vis-bouillon en de wijn, en bak deze ook even mee. Blus het geheel af met de wijn en voeg daarna de visbouillon toe, breng dit goed aan de kook en laat het daarna 20 minuten op zacht vuur trekken. Zeef de bouillon en laat het tot 2/3 minuten inkoken, zodat de smaak goed omhoog komt. Bak in een koekenpan de diverse vissoorten en de gamba’s en verdeel het over diepe borden. Bak ondertussen ook de schelpdieren aan totdat ze openklappen en verdeel deze eveneens over de borden. Schep hier de bouillon overheen. Serveer het geheel met rouille, croutons en Parmezaanse kaas.

Wist u dat bouillabaisse van het woord bouiller a baisse komt, wat koken op een laag pitje betekent.
Eet smakelijk!

2 liter voor +/- 8 personen
Voor de bouillon
1 kilo visgraten
1 st winterpeen
1 st prei
1 st witte ui
3 laurierblaadjes
5 zwarte peperkorrels
2 dl witte wijn
3 tomaten
2 tenen knoflook
10 saffraan draadjes
1 sinaasappel
3 liter visbouillon

Garnituur
500 gram verse vissoorten
20 gamba’s maat 16/20
500 gram schelpdieren, zoals mosselen, vongole of kokkels